top of page
 • Tilitoimisto Minea

Katso-tunnisteiden käyttö päättyy – vaihda tunnistautumistapaa nyt!

Katso-tunnisteet poistuvat käytöstä 31.12.2020. Katso-tunnisteet korvautuvat Suomi.fi-valtuutuksella, jotka kannattaa hoitaa kuntoon nyt, jotta asiointi Kelan, Verohallinnon, Tulorekisterin ja muiden viranomaisten kanssa sujuu myös ensi vuonna.


Vuodenvaihteen jälkeen Katso-tunnisteella ei ole enää mahdollista tunnistautua, eivätkä nykyiset Katso-roolit ja valtuudet ole voimassa. Katso-palvelussa nyt olevat valtuudet eivät siirry uuteen palveluun automaattisesti, vaan ne tulee lisätä itse Suomi.fi-valtuuksiin ennen määräaikaa.


Asiointipalveluihin kirjaudutaan jatkossa vahvoilla henkilökohtaisilla tunnistusvälineillä kuten verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, poliisin myöntämällä henkilökortilla tai Digi- ja väestötietoviraston myöntämällä toimikortilla. Erillisiä tunnuksia Suomi.fi-valtuuksien käyttäjä ei tarvitse.


Miten muutos vaikuttaa yrittäjään?


1.1.2021 alkaen viranomaisten sähköisiin palveluihin kuten Verohallinnon palveluihin kirjaudutaan Katso-tunnisteen sijaan henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla. Yrittäjät, jotka hoitavat itse yhtiönsä veroasioita ja jolle on merkitty kaupparekisteriin toimielinrooli (toimitusjohtaja, toimitusjohtajan sijainen, hallituksen puheenjohtaja tai hallituksen jäsen), voi asioida yhtiön puolesta ilman valtuutusta. Toisin sanoen yrittäjän ei siis tarvitse antaa itselleen erillisiä valtuutuksia, vaan hän voi tunnistautua Omaveroon ja Tulorekisteriin henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla. Yksin asioitaan hoitavan yrittäjän kohdalla Katso-tunnusten päättyminen ei aiheuta kummempia toimenpiteitä.


Mikäli yrityksen kirjanpitoa ja veroasioita on hoitanut tilitoimisto, tulee tilitoimiston valtuudet hoitaa ajan tasalle hyvissä ajoin ennen vuoden 2020 loppua. Muutoin sähköinen viranomaisasiointi ja ilmoittaminen ei onnistu.


Kuka voi antaa Suomi.fi-valtuutuksia yrityksen puolesta?


Yritys tai yhteisö voi valtuuttaa yrityksen, yhteisön tai henkilön hoitamaan sen puolesta esimerkiksi veroasioita tai ilmoittamaan palkkatietoja.


Yrityksen puolesta valtuuden voi antaa mm:

 • Yksityinen elinkeinonharjoittaja oman yrityksensä nimissä

 • Yrityksen toimitusjohtaja

 • Kaupparekisteriin merkitty henkilö, jolla on nimenkirjoitusoikeus, sekä oikeus edustaa yritystä yksin

 • Kaikki hallituksen jäsenet yhdessä

 • Henkilö, jolle on annettu valtuutusoikeus


Miten annan tilitoimistolle valtuuden asioida yrityksen puolesta?


Kun haluat antaa tilitoimistollesi valtuuden asioida yrityksen puolesta, toimi näin:

 1. Tunnistaudu Suomi.fihin. Käytä tunnistautumiseen omia henkilökohtaisia tunnistusvälineitäsi (esimerkiksi verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta). Tunnistautumisen jälkeen huomaat, että olet tunnistautunut palveluun yksityishenkilönä eli omana itsenäsi.

 2. Valitse aloitussivulta Asioi yrityksen puolesta. Sinulla voi olla oikeus asioida yhden tai useamman yrityksen puolesta. Valitse yritys, jonka puolesta haluat antaa tilitoimistolle valtuuden.

 3. Valitse Anna valtuus.

 4. Valitse valtuuden tyypiksi Asiointivaltuus.

 5. Lisää tilitoimiston tiedot valtuutetuksi kohdassa Lisää yritys. Kirjoita hakukenttään tilitoimiston nimi tai Y-tunnus ja valitse Lisää.

 6. Valitse valtuusasiat eli asiat, joiden hoitamiseen haluat antaa tilitoimistolle oikeuden. Tarkista valtuusasian kuvauksesta, mitä kullakin valtuudella voi tehdä. Voit antaa asiointivaltuuden asiakohtaisesti tai valita kerralla useita valtuusasioita. Löydät esimerkiksi veroasiointiin liittyvät valtuusasiat kirjoittamalla hakukenttään vero. Jos haluat, että tilitoimisto voi hoitaa yrityksesi puolesta kaikkia veroasioita, valitse Veroasioiden hoito. Jos haluat, että tilitoimisto hoitaa pelkästään veroilmoittamista, valitse Veroilmoittaminen. Jos haluat, että tilitoimisto voi hoitaa puolestasi tulorekisteriasiointia, löydät oikean valtuuden asian kirjoittamalla hakukenttään palkka. Valitse Palkkatietojen ilmoittaminen.

 7. Määrittele valtuuden alkamispäivä ja voimassaoloaika joko valitsemalla päättymispäivä tai 1, 5, 15, 20 tai 25 vuotta alkamispäivästä. Voit tarvittaessa mitätöidä valtuuden kesken voimassaoloajan.

 8. Tarkista, että kaikki valtuuden tiedot ovat oikein ja vahvista valtuus. Saat kuittauksen, että valtuuden vahvistaminen onnistui. Yrityksesi antama valtuus näkyy vahvistuksen jälkeen annetuissa valtuuksissa ja tilitoimisto näkee saamansa valtuuden saaduissa valtuuksissa.

Miten hyväksyn tilitoimiston lähettämän valmiin valtuutuspyynnön?


Tilitoimisto voi lähettää asiakasyritykselleen valtuutuspyynnön, jolloin asiakkaan vastuulle jää vain pyynnön hyväksyminen. Yritykselle tai yhteisölle lähetetyt valtuutuspyynnöt näet kirjautumalla Suomi.fi-palveluun pankkitunnuksilla ja valitsemalla yrityksen tai yhteisön puolesta asioinnin.


Huomioi, että nähdäksesi valtuutuspyynnön, sinulla tulee olla oikeus edustaa yritystä tai yhteisöä yksin tai sinulle tulee olla annettu valtuutusoikeus. Valtuuspyyntö tulee hyväksyä eli valtuus tulee vahvistaa, jotta pyynnön lähettäjällä on oikeus asioida yrityksen tai yhteisön puolesta. Valtuutus astuu voimaan vahvistuksen jälkeen. Valtuuspyynnön voi myös hylätä, jolloin valtuutus ei koskaan tule voimaan ja se poistetaan Suomi.fi-valtuutuksista. Huomaa, että valtuuspyynnön lähettäjä ei saa ilmoitusta valtuuspyynnön hylkäämisestä, vaan sinun tulee tarvittaessa ilmoittaa siitä hänelle.


Näin hyväksyt tai hylkäät tilitoimiston valtuuspyynnön:

 1. Valitse yksi tai useampi valtuutettu vastaanotetuissa valtuuspyynnöissä. Jos valitset yhden, näet listan kaikista tämän valtuutetun pyynnöistä. Jos valitset useampia, näet kaikkien valittujen valtuutettujen kaikki pyynnöt.

 2. Valitse listalta yksi tai useampia valtuuspyyntöjä hyväksyttäväksi.

 3. Tarkista valtuuden tai valtuuksien tiedot yhteenvedosta.

 4. Poista listalta ne valtuuspyynnöt, joita et halua hyväksyä.

 5. Muokkaa tarvittaessa niiden valtuuksien voimassaoloaikaa, jotka haluat hyväksyä.

 6. Vahvista valtuus tai valtuudet. Jos vahvistat valtuuden, joka on päällekkäinen olemassa olevan valtuuden kanssa, olemassa oleva valtuus mitätöidään. Vahvistetut valtuudet näkyvät yrityksen tai yhteisön annetuissa valtuuksissa ja valtuutetulla saaduissa valtuuksissa.

Kaipaatko lisätietoja?


Lisätietoja valtuutuksista löydät täältä:


#katso #suomifi #tunnistautuminen #tilitoimistominea

bottom of page